وحید جلالزاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به آخرین وضعیت مذاکرات برجامی ایران و طرفهای غربی، گفت: طرفهای اروپایی و آمریکایی تلاش دارند حداکثر امتیازات را در این مذاکرات از ایران اخذ کنند که این در تقابل با منافع کشورمان در مذاکرات و برجام است.
رئیسکمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به سؤالی درباره ادعای غربیها درباره توافق موقت، گفت: از همان دور قبل، غربیها به ما پیشنهاد میدادند که اگر نتوانستیم توافق دائمی با شما داشته باشیم، بهتر است توافق موقت کنیم ما همانموقع توافق موقت را رد کردیم چون تجربه تلخی از غربیها داریم. الان هم طرف مقابل به دنبال توافق موقت هست و پیشنهادهایی را برای توافق موقت مطرح کرده است اما توافق موقت ایدهال ما نیست و راهبرد ما توافق دائم برای لغو تحریمهای موثر است.
وی با بیان اینکه «در مذاکرات دستور کار تیم مذاکرهکننده لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کشورمان است»، افزود: ایران در مذاکرات بهدنبال این است تحریمهای اقتصادی نیز که علیه ملت ایران در دوران ترامپ با عناوین مختلف وضع شده است لغو شود.
نماینده ارومیه در مجلس با اعلام اینکه در دوران ریاستجمهوری ترامپ برخی عناوین و برچسبهای تحریمها بهعمد تغییر کرده است، اضافه کرد: به همین دلیل آمریکاییها زیر لغو این تحریمها نمیروند و اعلام میکنند «نمیتوانیم درباره آنها مذاکره کنیم.»
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با یادآوری اینکه در مذاکرات انجامشده طرفهای چینی و روسی با مواضع ایران همراه هستند، اظهار کرد: اروپاییها و آمریکاییها در مذاکراتی که ما بهدنبال احقاق حقوق ملت ایران هستیم بهدنبال کاهش توانمندیهای ایران هستند که این موضوع خلاف خواستههای تیم مذاکرهکننده است. جلالزاده به حضور وزیر امور خارجه در جلسه هفته گذشته کمیسیون امنیت ملی مجلس اشاره کرد و گفت: طبق گفته آقای امیرعبداللهیان روند مذاکرات رو به پیشرفت است و تیم مذاکره توانسته است برخی ابهامات را که در دولت سابق در مذاکرات باقی مانده بود و ایران بهروی آنها حرف داشته است به طرف مقابل بقبولاند.
برگزاری نشست
کارگروه رفع تحریمها در وین
دیروز یکشنبه نیز جلسه کارگروه رفع تحریمها با حضور کارشناسان ایران و گروه ۱+۴ در محل هتل کوبورگ وین برگزار شد.
«انریکه مورا» هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین در توئیتی با اشاره به برگزاری نشست کارگروه رفع تحریمها در هتل کوبورگ نوشت که برگزاری جلسات بیشتری نیز برنامهریزی شده است.
ادامه دور هشتم مذاکرات وین از روز ۱۳ دی ماه در پایتخت اتریش آغاز شد و روز جمعه بر اساس تفاهم انجامشده بین رؤسای هیئتها، مقرر شد مذاکرهکنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی برای انجام امور مربوط به سمتهای سیاسی خود و برخی مشورتها، موقتا به مدت دو روز به پایتختها بازگردند اما رایزنیها در سطح کارشناسی بدون وقفه ادامه یابد.
مقامهای آمریکایی و اروپایی ادعا میکنند که پیشرفتهایی در مذاکرات صورت گرفته اما اندازه این پیشرفتها بهاندازهای نیست که بتوان امیدوار بود توافق در دسترس است.
دیپلماتهای غربی از هشتم آذرماه که نخستین دور مذاکرات رفع تحریمها در دولت سید ابراهیم رئیسی آغاز شده سعی کردهاند با ارائه چارچوبهای زمانی تیم ایران را برای موافقت با خواستههای خود تحت فشار قرار دهند.
با این حال، نمایندگان ایران در مذاکرات وین تصریح کردهاند برای تهران نتیجه مهمتر از زمان است. تهران در تلاش است برجام را که از نخستین روزهای اجرایی شدن در اثر برخی سیاستهای آمریکا و کشورهای غربی به توافقی تهی از منافع اقتصادی برای طرف ایرانی تبدیل شد به سمت توافقی دوجانبه و متوازن پیش ببرد.